Tyto stránky využívají cookies k uchovávání informací ve vašem počítači. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. Další informace

Máte dotazy? Volejte +420 739739212

☰ Menu

Jaké barvy použít v interiéru? Zde je pár tipů

  • Domů
  • Blog
  • Jaké barvy použít v interiéru? Zde je pár tipů
Jaké barvy použít v interiéru? Zde je pár tipů

Většinou se zabýváme barevností interiéru více než designem a stylem. Je to dobře, protože barvy dotvářejí harmonické prostředí a naše psychika reflektuje působení barev. Barvy mohou opticky místnost snížit i zvýšit, ubírat jí světlo, nebo dokonce uklidnit i znepokojit lidskou mysl. Proto bychom měli při výběru barev respektovat jisté obecně známé zásady.

Správné zásady pro barevnost stěn v interiéru

 

Obecně platné zásady

- Barevnost by neměla být výplodem módních výstřelků, ale předem koncipovaného návrhu.

- Větší plochy, mezi něž řadíme strop, stěny a jednolité kusy nábytku, by měly být barevně neutrální.

- Naopak výrazné a syté barvy volíme na doplňky a menší předměty. Pokud bychom je volili na velké plochy, pak by nás časem znepokojovali a dráždily. Nehodí se tedy do dětských pokojíků, protože tam se děti musí soustředit na úkoly a na hraní.

- Tmavé barvy zmenšují místnosti a berou jim světlo.

- Stěny i stropy by měly být vzdušné a otevřená. Proto volte v místnost jen dvě až tři různé barvy nebo odstíny, což bude prostoru dodávat více elegantnosti než barvami hrající stěna.

Módní novinky – ano, či ne?

Módní novinky jsou většinou jenom strategickým tahem firem, které mají jedinou prioritu – aby se jejich barvy co nejvíce prodávaly. Designéři ale dobře vědí, že klasické nadčasové barvy budou působit o hodné lépe než hity sezony. Díky přírodě máme rádi barvy, které bereme jako přirozené, tedy zelenou, modrou v barvě nebe a bílou či šedivou typickou pro zimní období. Tyto přírodní barvy nás uklidňují a působí na nás dobře i z dlouhodobého hlediska. Proto půjde o barvy, které nebudeme chtít měnit a které se neomrzí a nebudou nám nepříjemné.

Symbolika barev

Pestré barvy, jako je oranžová, fialová či růžová jsou zastoupeny méně, proto s nimi šetříme i v interiérech. Hnědou barvu volíme, protože máme rádi jistotu a barva odráží stabilitu země i dřeva, žlutá v nás vzbuzuje pocit horkého slunce (proto je volíme do prostoru orientovaného na sever) a blankytně modrá průzračnost atmosféry a vodní hladiny. Chladivé barvy volíme do pokojů obrácených na západní stranu, protože mají snížit pocit horka.

Světelný kontrast stěn a podlah

Na vytvoření příjemného interiéru je důležité, aby byla zvolena nejen vhodná barva, ale také její odstín. Tmavá barva pohltí světlo a vytvoří dojem tmavší místnosti, čímž ji opticky zmenší. Může tak navodit skličující pocit, který je nepříjemný hlavně pro lidi, kteří trpí klaustrofobií. Pokud si zvolíme světlou barvu, pak bude působit interiér větší, než ve skutečnosti je. Prostor se tak otevře a vzbudí dojem vzdušnosti. Pokud vhodně zvolíme barevnou kombinaci podlahy, stěny a stropu, může opticky prostor rozšířit, otevřít a projasnit.

Pokud máte vysoké stropy, pak je snížíte tmavou barvou v kontrastu se světlými stěnami. Pokud bychom barevné kombinace obrátili, prostor by se opticky zvýšil, a na druhou stranu zmenšil, protože tmavé stěny se k sobě jakoby přibližují.

Tmavé podlahy, světlé stěny

Výrazné syté barvy na nás působí jinak, pokud jsou na stěnách, než pokud jsou na podlaze. Vyplývá to opět z toho, co jsme zvyklí vídat v přírodě. Světlé nebe nám otvírá rozhledy, ale země, po které chodíme, je hnědá a pevná. Proto preferujeme bílé stěny i strop a tmavá podlaha (hnědá a okrová asociují půdu a dřevo, hráškově zelená připomíná travnatou louku) na nás působí přirozeně. Světlé podlahy budí dojem nejistoty a bojíme se na ně vstoupit, protože si připadáme jako na vodě.

Naopak příliš světlé podlahy vyvolávají dojem, že na ně nemůžeme bezpečně vstoupit. Bílé plochy jsou jako závěje sněhu, do kterých se můžeme zabořit, na modré podlaze si připadáme jako na vodě. Zvířata se svými nepotlačenými instinkty nám to potvrzují jednoznačně: například pes odmítá vstoupit na podlahu ze skla nebo z roštu, ale také na modrý koberec.

Teplé a studené barvy

Teplé barvy vyvolávají pocit optimismu a veselí, navíc odlehčují a rozšiřují místnosti. Studené barvy pocitově ochlazují, ale zároveň navozují pocit svěžesti, čistoty a na psychiku působí až pasivním dojmem. Každá místnost má svůj prioritní účel. Proto bychom si měli uvědomit, že chladné tóny nás poněkud zklidní a také povzbudí k činnosti. Proto tyto barvy volíme do pracoven, dětských pokojíků hyperaktivních a temperamentních dětí, které se dokáže soustředit na své úkoly jen stěží. Žluté barvy v nás vyvolají pocit slunečního svitu, proto ji volíme v místnostech, které mají okna obrácená severním směrem. Ale v prostorech, které jsou obrácené na jih, by žlutá barva působila ještě větší pocit tepla, a tudíž by vyznívala značně nepříjemně. Je to barva veselá a opticky rozšíří prostor, navodí chuť k jídlu a pocit kyselosti, často se tedy užívá v jídelně. Světle žluté odstíny jsou vhodné do dětských pokojů a tmavých místností, kterým vdechne sluneční svit. Červená barva působí jako stimulant nálady, proto ji volíme do ložnice mladých lidí, kde působí eroticky, ale barva odpočinku a spánku to rozhodně není. Nehodí se ani do dětských pokojíků, protože stejně jako sytě růžová, oranžová nebo fialová barva dráždí naše smysly a odvádí nás od pocitu klidu a soustředění. Sytě červená provokuje, dynamizuje a aktivizuje. Na druhou stranu působí po delší době dráždivě a agresivně, u sensitivních osob vyvolává pocity úzkosti.  Zelená barva by pak neměla být barvou jídelního stolu, protože by se mohla odrážet v jídle, které by pak vypadalo jako zkažené. Do kuchyně se pak hodí červená či oranžová tónina, která stimuluje chuť k jídlu a je tudíž velmi vhodná. Dodává nám energii a opticky zužuje místnost. V sytých červenějších tóninách je vhodná do velkých místností, ale na jisté lidi působí opět dráždivě až agresivně. Bílá barva je tradiční a reflektuje dojem čistoty a vzdušnosti. Odlehčí prostor a zveličí ho.